Spoznajmo Slovenijo - Kranjska Gora


V Kranjski Gori in okoliških krajih vas pričakujejo živahna doživetja Julijskih Alp. Doživetij, ki jih lahko izkusite tudi sami, je na pretek, od aktivnega preživljanja počitnic, do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Lahko pa odkrijete skrivnosti dobrega počutja v bogati wellness ponudbi, se udeležite poslovnih in družabnih srečanj ali pa z družino raziščete mistično preteklost Zgornjesavske doline.

 

Kranjska Gora

 

Dolina Vrata

 

Bela duša Kranjske Gore je in bo alpsko smučanje. Posebnost kranjskogorske ponudbe je raznolikost terenov, ki ponujajo kakovostno smučanje tako za začetnike kot za vrhunske smučarje. Svoj prostor na smučiščih pa bodo našli tudi deskarji na snegu. 

 

KranjskaGora, smučišče

 

Smučarski skoki in poleti v Planici

 

 

Na snežni plaži se lahko namesto smučanju prepustite uživanju pod zimskim soncem, medtem, ko bodo vaše otroke inštruktorji v snežnem vrtcu ob pomoči otroškega smučarskega traku (baby lifta) in različnih animacijskih ovir hitro “postavili na smuči”. Če tudi sami ne znate smučati, imate na voljo potrpežljivega inštruktorja in izposojo smučarske opreme, tako da se boste že prvi dan spustili po bregu začetniškega terena. Sčasoma boste napredovali po lestvici zahtevnosti terenov in morda se boste nekoč podali celo na tekmovalni poligon v Podkorenu. Največji sloves smučarskega središča sta namreč Kranjski Gori prinesla svetovni pokal v alpskem smučanju Vitranc in smučarski skoki in poleti v Planici. Poleg smučarske tekme za pokal Vitranc pa pripravljamo tudi koncerte in animacije v sklopu prireditve XL Party / Zabava zime. 

 

 

 

V letošnji sezoni pa bo na smučišču v Kranjski Gori prvič odprla svoja vrata Eskimska vas. V vasi vam bo na voljo Iglu hotel, v katerem so 4 spalni igluji, Iglu restavracija z prostorom za 80 oseb, IGLU WELLNESS z odlično finsko savno in znamenita SNEŽNA TERASA z ledenim barom. Eskimska vas Kranjska Gora z svojo enkratno atmosfero in lokacijo, ponuja odlično možnost za enkratno zimsko doživetje.

 

Učenje smučanja v snežnem vrtcu                  

 

 

Med Karavanke in Julijske Alpe stisnjena dolina se ponaša z gostoljubnostjo in prijaznostjo domačinov. V okolici Kranjske Gore so idilične vasice (Mojstrana, Dovje, Radovna, Gozd Martuljek, Srednji Vrh, Podkoren in Rateče), ki so primerne za vse, ki bi se radi spočili in nadihali svežega gorskega zraka, hkrati pa bi bili še vedno dovolj blizu središču dogajanja. V okolici Kranjske Gore se nahajajo Zelenci,  Slap Peričnik, Slovenski planinski muzej in številne druge znamenitosti, ki privabljajo vedno več obiskovalcev. 

 

Zelenci so naravni rezervat, ki predstavljajo življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin. 

 

 

Slap Peričnik sodi med najbolj znane v Sloveniji. Sestavljata ga dva slapova. Spodnji je visok 52, zgornji pa 16 metrov. Pozimi se spremenita v nešteto ledenih kapnikov in plošč modre in zelene barve.

 

 

V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. S svojo zgodovinsko pripovedjo o delovanju Slovencev v domačih in tujih gorah ter prikazom lepot in vrednot gorskega sveta trajno ohranja pomen planinske tradicije slovenskega naroda. Skozi vzgojno-izobraževalne vsebine muzej vzgaja mlade rodove v planinskem duhu in v spoštovanju narave.

 

 

 

Med posvetnimi stavbami je najbolj ohranjena 300 let stara Liznjekova hiša v središču Kranjske Gore. Bila je bogata gruntarska domačija, nekaj časa gostilna. V celoti podkletena (hlev in klet), v pritličju zidana, z leseno hišo, zidano črno kuhinjo, kamro, široko vežo ter s čumnato in "vežno" kamro in enim lesenim štiblom nad vhodom je bila Liznjekova hiša za svoj čas ena najnaprednejših arhitektur pri nas. Vse od tega časa se razen oken v pritličju in nove stene v veži ter stranskega vhoda ni na stavbi nič spremenilo. V njej je ob črni kuhinji in ohranjenem razporedu prostorov zdaj etnografska muzejska zbirka ter stalna razstava o življenju in delu Josipa Vandota, avtorja priljubljenih otroških zgodb o Kekcu. 

 

 

Triglavski narodni park je bilo prvo zavarovano območje v Sloveniji, razglašeno leta 1924 v dolini Sedmerih Triglavskih jezer. Obsega 84.805 ha, najvišja točka parka je vrh Triglava (2864 m), najnižja pa v Tolminskih koritih (180 m). Triglav je slovenski narodni simbol, po osamosvojitvi pa tudi simbol naše države. Na vrhu gore stoji Aljažev stolp, postavljen leta 1895, pet let pozneje pa razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.. 

 

 

 

Zgornjesavska dolina vam nudi številne možnosti prenočevanja od hotelov do privatnih namestitev v zasebnih sobah in apartmajih. Tisti, ki radi zaspite pod zvezdnim nebom, boste našli svoj prostor v kampu, pohodnike pa čaka toplo zavetje planinskih koč.  Ponašamo  pa se tudi s pestro kulinarično ponudbo, v kateri zavzemajo posebno mesto tipične slovenske jedi.

 

www.kranjska-gora.si

 

 
želimo si
v letu 2020: