( Spoznajmo Slovenijo - Kranjska Gora )

Kranjska Gora

V Kranjski Gori in okoliških krajih vas pričakujejo živahna doživetja Julijskih Alp. Doživetij, ki jih lahko izkusite tudi sami, je na pretek, od aktivnega preživljanja počitnic do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Lahko pa odkrijete skrivnosti dobrega počutja v bogati wellness ponudbi, se udeležite poslovnih in družabnih srečanj ali pa z družino raziščete mistično preteklost Zgornjesavske doline.

 


Kranjska Gora, smučišče

 

Bela duša Kranjske Gore je in bo alpsko smučanje. Posebnost kranjskogorske ponudbe je raznolikost terenov, ki ponujajo kakovostno smučanje tako za začetnike kot za vrhunske smučarje. Svoj prostor na smučiščih pa bodo našli tudi deskarji na snegu.

Na snežni plaži se lahko namesto smučanju prepustite uživanju pod zimskim soncem, medtem, ko bodo vaše otroke inštruktorji v snežnem vrtcu ob pomoči otroškega smučarskega traku (baby lifta) in različnih animacijskih ovir hitro “postavili na smuči”. Če tudi sami ne znate smučati, imate na voljo potrpežljivega inštruktorja in izposojo smučarske opreme, tako da se boste že prvi dan spustili po bregu začetniškega terena. Sčasoma boste napredovali po lestvici zahtevnosti terenov in morda se boste nekoč podali celo na tekmovalni poligon v Podkorenu.


Kranjska Gora

 


Zimska pravljica v Kranjski Gori

 


Učenje smučanja v snežnem vrtcu

 

Dogodki in prireditve

Bogat program animacij in prireditev dokazuje, da je Zgornjesavska dolina prijetna destinacija za druženje in zabavo.

Največji sloves smučarskega središča sta namreč Kranjski Gori prinesla

- svetovni pokal v alpskem smučanju Vitranc (9.3.2019 – 10.3.2019) ter
- smučarski skoki in poleti v Planici (21.3.2019 – 24.3.2019).

Pripravljamo pa tudi koncerte in animacije v sklopu obeh prireditev:

- Q Max Party (9.3.2019) in
- Open Air Planica (23.3.2019).

Več informacij o dogodkih v turistični destinaciji Kranjska Gora lahko najdete na kranjska-gora.si > dogodki.

 


Q Max Party


Smučarski skoki in poleti v Planici

 

Zgornjesavska dolina

Med Karavanke in Julijske Alpe stisnjena dolina se ponaša z gostoljubnostjo in prijaznostjo domačinov. V okolici Kranjske Gore so idilične vasice (Mojstrana, Dovje, Belca, Zgornja Radovna, Gozd Martuljek, Srednji Vrh, Podkoren in Rateče), ki so primerne za vse, ki bi se radi spočili in nadihali svežega gorskega zraka, hkrati pa bi bili še vedno dovolj blizu središču dogajanja. V okolici Kranjske Gore se nahajajo Zelenci, Slap Peričnik, Nordijski center Planica, Slovenski planinski muzej in številne druge znamenitosti, ki privabljajo vedno več obiskovalcev.

Zelenci

Zelenci so naravni rezervat, ki predstavljajo življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin.

 


Zelenci

 

Jezero Jasna

Jezero Jasna - odsevi gora v kristalni jezerski vodi!

Pred začetkom prvih zavojev ceste na Vršič se ustavite na kratek oddih pri jezeru Jasna. Sestavlja ga dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice.

Kopalce in ostale obiskovalce pri jezeru Jasna pričakujejo pomoli in 6 metrov visoka razgledna ploščad. Ob jezeru se lahko ohladite tudi z osvežilno pijačo ali sladoledom ter uživate v razgledu na čudovite Julijske Alpe v ozadju. Ob prelepih večerih pa lahko prisluhnete glasbenim nastopom s prečudovito naravno kuliso Razorja in Prisanka. Okoli Jasne se lahko sprehodite po urejenih poteh, privoščite pa si lahko tudi ribarjenje, saj je Jasna znan ribolovni revir. Seveda je dovoljeno le muharjenje.

Za zaključek pa si privoščite spominsko fotografijo poleg ponosnega bronastega kozoroga.

 


Zelenci

Slap Peričnik

Slap Peričnik sodi med najbolj znane v Sloveniji. Sestavljata ga dva slapova. Spodnji je visok 52, zgornji pa 16 metrov. Pozimi se spremenita v nešteto ledenih kapnikov in plošč modre in zelene barve.

 


Slap Peričnik

 

Slovenski planinski muzej

V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. S svojo zgodovinsko pripovedjo o delovanju Slovencev v domačih in tujih gorah ter prikazom lepot in vrednot gorskega sveta trajno ohranja pomen planinske tradicije slovenskega naroda. Skozi vzgojno-izobraževalne vsebine muzej vzgaja mlade rodove v planinskem duhu in v spoštovanju narave.

 


Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Liznjekova hiša

Med posvetnimi stavbami je najbolj ohranjena 300 let stara Liznjekova hiša v središču Kranjske Gore. Bila je bogata gruntarska domačija, nekaj časa gostilna. V celoti podkletena (hlev in klet), v pritličju zidana, z leseno hišo, zidano črno kuhinjo, kamro, široko vežo ter s čumnato in "vežno" kamro in enim lesenim štiblom nad vhodom je bila Liznjekova hiša za svoj čas ena najnaprednejših arhitektur pri nas. Vse od tega časa se razen oken v pritličju in nove stene v veži ter stranskega vhoda ni na stavbi nič spremenilo. V njej je ob črni kuhinji in ohranjenem razporedu prostorov zdaj etnografska muzejska zbirka ter stalna razstava o življenju in delu Josipa Vandota, avtorja priljubljenih otroških zgodb o Kekcu.

 


Liznjekova hiša

 

Triglavski narodni park

Triglavski narodni park je bilo prvo zavarovano območje v Sloveniji, razglašeno leta 1924 v dolini Sedmerih Triglavskih jezer. Obsega 84.805 ha, najvišja točka parka je vrh Triglava (2864 m), najnižja pa v Tolminskih koritih (180 m). Triglav je slovenski narodni simbol, po osamosvojitvi pa tudi simbol naše države. Na vrhu gore stoji Aljažev stolp, postavljen leta 1895, pet let pozneje pa razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.

 


Triglav

Nordijski center Planica

Nordijski center Planica je izjemno okolje za nadaljevanje tradicije smučarskih skokov in poletov, za treninge in tekmovanja smučarjev tekačev. V sklopu Nordijskega centra Planica je nastalo 7 novih skakalnic s spremljajočimi objekti ter izvedla se je obnova letalnice bratov Gorišek. V osrednjem objektu, ki predstavlja središče tekaškega in skakalnega dela centra, je razgledna ploščad, planiški muzej v dveh etažah, vetrovnik in gostinska ponudba. Poleg zunanjih tekaških prog v zimskem času lahko tečete tudi poleti na pokritem notranjem tekaškem poligonu. Najmlajši obiskovalci se lahko zabavajo v otroškem adrenalinskem parku in v otroškem kotičku v osrednjem tekaškem objektu.

Doživite spust po jeklenici - Planica Zipline!

Pridružite se vodenim ogledom po osrednjem objektu in njegovi okolici!

 


Nordijski center Planica

 

Zgornjesavska dolina vam nudi številne možnosti prenočevanja od hotelov do privatnih namestitev v zasebnih sobah in apartmajih. Tisti, ki radi zaspite pod zvezdnim nebom, boste našli svoj prostor v kampu, pohodnike pa čaka toplo zavetje planinskih koč. Ponašamo pa se tudi s pestro kulinarično ponudbo, v kateri zavzemajo posebno mesto tipične slovenske jedi.

logo_LTO_Kranjska_Gora.gif
www.kranjska-gora.si

 

Medijski pokrovitelji

Internetni medijski pokrovitelji

Partnerji