( Spoznajmo Slovenijo - Ljubljana )

Zmajski most

Legenda

Ljubljano naj bi, kot govori legenda, ustanovil mitološki grški junak Jazon, ki je kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši Argonavti na ladji Argo pobegnil preko Črnega morja po reki Donavi in Savi vse do Ljubljanice, kjer so Argonavti razstavili ladjo, jo prenesli do Jadranskega morja, kjer so jo spet sestavili in se vrnili v Grčijo. Na poti k morju, ob izviru reke Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru in barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel s pošastjo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki danes domuje vrh grajskega stolpa v ljubljanskem mestnem grbu.

 

Ljubljena Ljubljana

Ljubljana je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda ter z nekaj več kot 288.000 prebivalci hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center. Ljubljana je slikovito mesto, ki se ponaša z vrsto znamenitosti. Mesto velja za še neodkrit evropski biser, ki jo zaradi lepe arhitekturne podobe mnogi primerjajo s Prago. Njeno podobo so zaznamovala različna zgodovinska obdobja, najbolj pa nedvomno opus svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika. Slednji je tudi urbanistično uredil osrednji del mesta. Njegov pečat se tako čuti povsod, še najbolj pa ob Ljubljanici, kjer je Plečnik med drugim ustvaril tudi znamenito Tromostovje.

Ljubljana

 

Ljubljanski grad

Simbol Ljubljane je zmaj, ki kraljuje na Zmajskem mostu, najbolj prepoznavna značilnost mesta pa je nedvomno Ljubljanski grad, kjer se z grajskega stolpa ponuja najlepši razgled na mesto. Ljubljana je mesto kulture, je dom številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. Kultura je za Ljubljančane način življenja in mišljenja ter del vsakdana. V prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev, na katerih navdušujejo umetniki vseh smeri - od vrhunskih glasbenih, gledaliških in likovnih ustvarjalcev do alternativnih in avantgardnih umetnikov. Ljubljanski muzeji hranijo vrsto v svetovnem merilu odmevnih arheoloških najdb, ostanki nekdanjega rimskega mesta Emona, ki leta 2014 praznuje svojo 2000-letnico, pa si je mogoče ogledati tudi v samem mestu.

 

Ljubljana slovi tudi kot zeleno mesto, z vrsto lepih parkov in častitljivim Botaničnim vrtom, ki deluje že od leta 1810. Osrednji ljubljanski park, Tivoli, je priljubljena točka za druženje in sprostitev, hkrati pa tudi razstavišče na prostem, kjer so redno na ogled zanimive fotografije velikega formata. Ljubljana je mesto, ki je številnim prijetnim evropskim prestolnicam podobno - nobeni pa enako. In če želite trdno zagotovilo, da je Ljubljana zanimiva, lepa in prijazna, vas bo verjetno prepričalo dejstvo, da so vanjo 'zaljubljeni' prav vsi Ljubljančani in, da je njeno ime, če upoštevamo eno od etimoloških razlag, "ljubljena".

Ljubljanske kavarne

 

Predstavitveni film o Ljubljani

 
 

Leteči žganci

Okusi Ljubljane

Kulinarična ponudba Ljubljane je od nekdaj raznovrstna. Mesto je nastalo na stičišču štirih slovenskih pokrajin, zato je v številnih mestnih gostilnah z raznoliko ponudbo mogoče najti krajevne kulinarične posebnosti, da o izvrstnih vinih sploh ne govorimo. Ljubljana si ni kar tako prislužila mednarodnega naziva 'mesto vina in trte', saj je bila v preteklih stoletjih tudi središče vinskega trgovanja v naših deželah, že v času Emone pa so njeni prebivalci posadili trto na pobočju sedanjega grajskega hriba. V okviru projekta Okusi Ljubljane so vam v izbranih restavracijah na voljo tradicionalne ljubljanske jedi iz sestavin lokalnega izvora, pripravljene na sodobne načine. V mestu pa deluje tudi vrsta lokalnih pobud in projektov, ki delujejo po načelih socialnega podjetništva, od pravične trgovine in recikliranih izdelkov do restavracij, kjer delajo težko zaposljive osebe.

 

Znamenitosti

Zmajski most, ki ga krasijo znameniti kipi zmajev, je najbolj znana podoba Ljubljane. Če se niste fotografirali z zmajem na Zmajskem mostu, velja, da niste zares obiskali Ljubljane. Kipi zmajev, ki delujejo nekoliko strašljivo in skorajda resnično (v kolikor seveda verjamete, da so zmaji lahko resnični), so mojstrovina, ki buri domišljijo, že odkar je bil most postavljen.

Zmajski most

 

Pogled na Ljubljano

Ljubljanski grad, ki na griču nad mestom stoji že okrog 900 let, je glavna znamenitost Ljubljane. Z grajskega Razglednega stolpa in obzidja se ponujajo najlepši razgledi na mesto. V grajskih prostorih so na ogled muzejska razstava Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej ter več zgodovinskih prostorov in postavitev, med njimi Kapela Sv. Jurija, Kaznilnica in Virtualni grad.

 

Ljubljanica je zelena žila Ljubljane. Danes so nabrežja Ljubljanice urejena v slikovita sprehajališča, ki so tudi mesta srečevanj in druženj. Mostovi, ki vodijo preko reke, so vsi po vrsti arhitekturno zanimivi. Simbolno in dobesedno združujejo ljudi, saj tam pogosto najdejo prostor tudi ulični umetniki in prispevajo k še dodatni živahnosti in privlačnosti mesta. Reko in njene lepote najbolje doživite na vožnji s turistično ladjico ter doživite mesto z drugačne perspektive.

Nabrežje Ljubljanice

 

Prešernov trg

Prešernov trg se je razvil iz srednjeveškega križišča pred vhodom v obzidano mesto. Podobo Prešernovega trga najbolj zaznamuje Frančiškanski samostan s cerkvijo Marijinega oznanjenja, meščanske palače (Hauptmannova, Urbančeva …) ter seveda Prešernov spomenik, ki prikazuje Prešerna in nad njim muzo pesništva, ki drži lovorovo vejico. Z enega od pročelij na bližnji Wolfovi ulici proti njemu simbolično zre kip Prešernove ljubezni Primičeve Julije.

 

Tromostovje. Osrednji kamniti most Tromostovja iz leta 1842 stoji na mestu nekdanjega lesenega, strateško pomembnega srednjeveškega mostu, ki je povezoval dežele severozahodne Evrope z Balkanom oziroma z jugovzhodno Evropo. Med leti 1929 in 1932 je Plečnik osrednjemu mostu dodal še dva mostova, namenjena pešcem in tako ustvaril edinstveno arhitekturno posebnost Ljubljane.

Tromostovje

 

Mestna hiša

Mestni trg je bil od 12. stoletja naprej eno od središč srednjeveškega mesta. Ko so bile številne srednjeveške stavbe porušene v potresu leta 1511, so jih nadomestile renesančne in kasneje baročne, ki še danes zaznamujejo podobo trga. Najbolj znana med njimi je stavba Mestne hiše.

 

Vodnjak treh kranjskih rek, ki stoji na robu Mestnega trga, znan tudi pod imenom Robbov vodnjak, je eden najbolj znanih spomenikov baročne Ljubljane. Med letoma 1743 in 1751 ga je izdelal beneški kipar in arhitekt Francesco Robba. Vodnjak je nastal po zgledu slovitih rimskih vodnjakov, trije kipi rečnih bogov, ki ga krasijo, verjetno predstavljajo tri kranjske reke: Savo, Ljubljanico in Krko.

Robbov vodnjak

 

Kongresni trg

Kongresni trg je ime dobil po kongresu Svete alianse leta 1821, ki je potekal v stavbi Univerze, nekdanjem deželnem dvorcu na južni strani trga. Nedaleč stran stoji stavba Slovenske filharmonije, ob njej bidermajerska hiša, ki je sedež najstarejše slovenske založbe – Slovenske matice, ustanovljene leta 1894. Severni del trga zamejuje klasicistično zasnovana stavba Kazine. V parku Zvezda, ki zavzema osrednji del trga, stoji več znamenitosti: ostanki zidov antične Emone, kip emonskega patricija, slikovit glasbeni paviljon, sidro ...

 

Glavna ljubljanska tržnica ni zgolj nakupovalno središče, ampak je tradicionalno tudi kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo. Obsega tržnico na prostem (na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu), pokrito tržnico med obema trgoma ter Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici. Sloviti arhitekt Jože Plečnik je novo pokrito tržnico, ki je bila zgrajena med letoma 1940 in 1944, zasnoval kot niza pokritih tržnic ob reki, v dveh etažah, ki s svojo ukrivljenostjo sledita njenemu toku.

Plečnikova tržnica

 

Mesarski most

Mesarski most je ljubljanski most ljubezni. Poleg srhljivih, a umetniško izjemnih skulptur kiparja Jakova Brdarja, ga krasijo neštete ključavnice, s katerimi zaljubljeni pari zaklepajo svojo ljubezen. Nasprotje med Brdarjevimi skulpturami in "ključavnicami ljubezni" daje mostu povsem edinstven značaj.

 

Še več znamenitosti najdete na: www.visitljubljana.com

Torej, privoščite si piknik v čudovitem parku Tivoli, oglejte si mesto z njegovih slikovitih mostov in nabrežij ter se sprostite na eni od številnih brezplačnih prireditev – priporočamo Čarobni dan :). Najbolj priporočljivo je, da si Ljubljano ogledate peš, saj je majhno in obvladljivo mesto, ki je čudovito v vsakem letnem času.

 

Turistična kartica Ljubljane (Ljubljana Card)

Najboljši način za raziskovanje Ljubljane je Turistična kartica Ljubljane (Ljubljana Card). Omogoča vam, da za najugodnejšo ceno spoznate največje znamenitosti Ljubljane in da doživite mesto na udoben način. Poleg brezplačnega ogleda največjih znamenitosti vam ponuja še vrsto drugih ugodnosti. Več info na: https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/turisticna-kartica/

 

Aplikacije

Pri obisku, raziskovanju in odkrivanju Ljubljane pa vam pomagajo naslednje aplikacije:

Aplikacija Parkirišča omogoča pregled prostih parkirnih mest na ljubljanskih parkiriščih, pregled podatkov o zasedenosti posameznega parkirišča in pregled zaseženih vozil.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.makroplus.parkirisca&hl=sl

Trola je aplikacija, ki naredi potovanje z LPP prijetnejše. Z njo lahko najdemo (bližnje) postaje, izvemo točne prihode avtobusov, pogledamo karto in shemo postaj, si označimo priljubljene postaje ...

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.studio314.trola&hl=sl

Bicikel je namenjen vsem, ki uporabljajo ljubljanski servis BicikeLj za izposojo koles. Povedal vam bo, koliko koles in prostih mest je na najbližji postaji, znal pa vam jo bo pokazati tudi na zemljevidu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=si.virag.bicikelj&hl=sl

 

Informacije:

Turizem Ljubljana
Krekov trg 10, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 306 45 83
E-pošta: info@visitljubljana.si

 

Medijski pokrovitelji

Internetni medijski pokrovitelji

Partnerji