( Plečnikovo leto )

Plečnikovo leto in Plečnikova Ljubljana

Leto 2017 smo zaznamovali kot 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957). V poklon njegovemu arhitekturnemu geniju in bogati zapuščini, ki nas spremlja na vsakem koraku, je bilo leto 2017 poimenovano Plečnikovo leto.

Delo Jožeta Plečnika (1872-1957) je zaznamovalo tri srednjeevropska mesta: Dunaj, Prago in Ljubljano. Zaradi svojevrstnega sloga bi Plečnik po besedah priznanega dunajskega kritika Friedricha Achleitnerja utegnil postati celo arhitekt prihodnosti. Največji pečat je pustil v slovenski prestolnici; ustvaril je Ljubljano, kot jo poznamo danes, zato mnogi mesto imenujejo kar Plečnikova Ljubljana.

Na Dunaju, kjer se je šolal pri arhitektu Ottu Wagnerju, se je Plečnik odlikoval z vrsto pionirskih del moderne arhitekture. V Pragi je med drugim znameniti praški grad preoblikoval v rezidenco predsednika države, preuredil pa je tudi grajske vrtove.

Po vrnitvi v Ljubljano leta 1921, kjer so mu ponudili mesto profesorja na novo ustanovljeni univerzi, je vse ustvarjalne moči posvetil oblikovanju mesta. Plečnikova Ljubljana se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja.

Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Za njegov slog, ki še danes velja za inovativnega, so značilne klasične oblikovne prvine, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči ipd., ki pa jih je predeloval in kombiniral na svojski način.

Plečnik je podobo mesta preoblikoval na novo, glede na vodno ter kopensko os. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih.

Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju.

Izrazit pečat je pustil tudi v okolici Ljubljane, kjer je v svojem prepoznavnem slogu prenovil vrsto stavb in spomenikov, predvsem cerkva.

 
 

Fotogalerija:

 

 

 
 

Sprehod skozi Plečnikovo Ljubljano:
www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/ogledi-in-izleti/sprehod-po-plecnikovi-ljubljani

 

Medijski pokrovitelji

Internetni medijski pokrovitelji

Partnerji