Spoznajmo Slovenijo - Ptuj


KULTURA IN NARAVA, SPROSTITEV IN ZABAVA

 

Ptuj, slikovito mesto ob Dravi, leži v severovzhodni Sloveniji, v središču Spodnjega Podravja. Je mesto z eno najstarejših mestnih kontinuitet od rimske dobe dalje, ki ima edino od celinskih mest v Sloveniji ohranjen mestni statut iz leta 1376. Srednjeveško mestno jedro je v celoti spomeniško zaščiteno.

 

mesto Ptuj, ptujski grad, Terme Ptuj (na drugi strani Drave)
mesto Ptuj, ptujski grad, Terme Ptuj (na drugi strani Drave)

 

V zgodovini je bil Ptuj pomembno stičišče poti med vzhodom in zahodom, čezenj pa je že v prazgodovini potekala znamenita jantarjeva pot. Največji razcvet je mesto doživelo v rimskem času. Rimska Poetoviona je bila s 40.000 prebivalci eno največjih mest rimskih provinc. Rimski legionarji so iz vzhoda prinesli kult Mitre, s katerim je tukaj nastalo eno najpomembnejših središč mitraizma v Evropi. Med 9. in 16. stoletjem je mesto dobilo značilno veduto, ki se kaže v trikotni podobi, na obeh straneh zaključeni z Dominikanskim in Minoritskim samostanom, vrh pa zaključuje mogočni ptujski grad.

 

mesto Ptuj Mostovi čez reko dravo pri mestu Ptuj

 

Zgodbe preteklosti boste izvedeli v ptujskih cerkvah in samostanih, obokanih vinskih kleteh, v grajskih sobanah, pri mestnem stolpu in Orfejevem spomeniku, v Mitrejih… Dodatno mističnost dajeta ptujskemu območju še izjemna nematerialna kulturna dediščina in bogato etnografsko izročilo, kar še posebej velja za lik kurenta ali koranta, ki preko svojega poslanstva, prvenstveno skrbijo za preganjanje vsega slabega in prinašanje dobrega.

 

Orfejev spomenik
Orfejev spomenik

 

V ptujskih hotelih (Grand hotel Primus, Park hotel, hotel Mitra, hotel Poetovio), v mladinskih prenočiščih Kurent in Eva in pri številnih zasebnih ponudnikih prenočišč, si boste lahko po sprostitvi v naravi, odpočili telo in duha. Ptuj z okolico že od nekdaj slovi tudi po dobri hrani in pijači. Že dobrih sedem stoletij ohranja tradicijo pridelovanja in negovanja najodličnejših vin. V svoji znameniti Ptujski kleti hrani tudi najstarejše vino na Slovenskem Zlato trto iz leta 1917. K žlahtnim vinom se odlično poda domača hrana, ki jo znajo ptujski gostinci odlično pripraviti. Nekoč so ob dobri hrani in žlahtni kapljici uživali graščaki, vojščaki in trgovci, danes ste na vrsti vi.

 

Vinska klet

 

Starodavne ptujske ulice so idealna kulisa za razne prireditve na prostem, pa tudi za čisto preproste sprehode in za to, da človek v lepem vremenu posedi in poklepeta na terasi katere izmed številnih kavarn. Mladi po letih ali po duši, ki so polni energije, lahko zvečer obiščejo igralni salon ter izbirajo med nekaj bari, nočnimi klubi in diskotekami, v katerih se lahko zabava zavleče tudi do zgodnjih jutranjih ur. Mesto slovi tudi po presenetljivo živahnem kulturnem in družabnem mladostnem utripu.

 

Otroško igrišče

 

Mesto in okolica ponujata tudi številne možnosti za preživljanje aktivnih počitnic, tako za posameznika, kot za celo družino. Ljubiteljem narave je na voljo jahanje, tekaške steze, veliko sprehajalnih in pohodniških poti ter kolesarskih poti različnih zahtevnosti. Poletite lahko na panoramski polet z balonom, se preizkusite v jadralnem in športnem letalstvu ali skočite v tandemu s padalom.

 

Polet z balonom – panoramski ogled mesta Ptuj

 

TERME PTUJ
Počitnice v Termah Ptuj so vir zdravja in sprostitve, hkrati pa tudi odlična priložnost za aktivno preživljanje prostega časa in razposajeno vodno igro. So ene najmlajših slovenskih term, kjer vam nudijo bivanje v visoko kategoriziranih apartmajih različnih velikosti, z možnostjo kuhanja v bungalovih in v kampu ter namestitev v novem štiri zvezdičnem hotelu Grand Hotelu Primus. Termalni Park ponuja štiri zunanje bazene (z valovi, s počasno reko in s tobogani) in šest notranjih bazenov z whirlpoolom in vodno-zračnimi masažami ter tobogan in savne. Termalni Park obsega skupaj z notranjim in zunanjim kopališčem 4200 m² vodnih površin z zdravilno mineralno vodo. Termalni Park slovi po največjem toboganu v Sloveniji.

 

Terme Ptuj – panoramski pogled Terme Ptuj – kopanje

 

GOLF IGRIŠČE PTUJ
Le kratek skok od starega mestnega jedra leži igrišče za golf, ki je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega. Razprostira se na več kot 50 hektarjih in odlikujejo ga predvsem zelenice in vode. Potok Studenčnica in dve jezeri spremljata petnajst od osemnajstih igralnih polj. Uspelo jim je združiti zelenice s starim mestnim jedrom ter avtentični živalski in rastlinski svet z naravno okolico Ptuja.

 

Golf igrišče

 

MESTO NA VODI
Ljubitelji voda lahko uživate v vodnih športih in ribarjenju na reki Dravi in Ptujskem jezeru. Ptujsko jezero se nahaja v bližini mesta in je primerno za številne vodne športe in razvoj športno-turističnih in rekreativnih dejavnosti. Izposodite si lahko kajake za veslanje in tradicionalne čolne – rancarke. Možnost spusta in vožnje s skuterji in motornimi čolni ter vožnja s turistično ladjico Čigra. Reka Drava in Ptujsko jezero sodita tudi med pomembna območja v Evropi za ptice in med Natura 2000 območja.

 

Regata na Ptuju

 

POHODNIŠKE POTI
Ptuj z okolico in celotno Spodnje Podravje nudita odlične pogoje za pohodniški turizem in prijetno hojo po neokrnjeni naravi. Pričakuje vas mreža dobro označenih pohodniških poti. Na vsakem koraku boste srečali bogato naravno in kulturno dediščino. Pokrajini dajejo pečat prijazni ljudje in pestra kulinarična ponudba z vrhunskimi vini Ptujske vinske kleti ter številnih vinogradnikov in vinarjev.

 

DRAVSKA KOLESARSKA POT
Po območju Mestne občine Ptuj poteka kolesarska pot, ki ji idilično kuliso postavlja naravno okolje reke Drave. Je del poti, ki poteka skozi štiri evropske države. Pot je srednje zahtevna in ustrezno označena, primerna za turistično rekreativno kolesarjenje. Poteka po urejenih kolesarskih stezah in praviloma manj obremenjenih cestah. Ptuj in okolico pa lahko doživite tudi na številnih drugih kolesarskih poteh po Slovenskih goricah in Halozah. Na Ptuju je doma tudi največji rekreativni kolesarski maraton v Sloveniji, Poli maraton.

 

PTUJSKE KULTURNE POTI – "PO POTI IVANA POTRČA IN MATIJA MURKA"
V popotniško malho bomo vzeli nekaj drobnih zgodb ptujskega pisatelja Ivana Potrča in zanimive "Spomine" znanstvenika evropskega slovesa dr. Matija Murka in se iz Ptuja odpravili na krožno pot po obronkih Slovenskih Goric. Umetnik in znanstvenik sta zapisala tem krajem pravi slavospev. Spoznati pokrajino, kjer so zgodbe nastajale, pa je izziv za pohodnike. Na tej poti srečamo tudi obnovljeno in spomeniško zaščiteno viničarijo, nekoč imenovano "Herbersteinova viničarija".

 

MITREJSKA POT
Mitraizem je vera, ki so jo prinesli v Petoviono vojaki rimskih legij in trgovci oziroma uradniki ilirske carine. Mitraizem sodi med vzhodne religije, o katerih se ni smelo govoriti ali pisati. Z vstopom te religije v rimski duhovni svet pa je prišlo do temeljitih sprememb. Na Ptuju in v bližnji okolici je bilo odkritih 5 svetišč, posvečenih bogu Mitri. I. in III. mitrej sta ostala na kraju najdbe; sta zavarovana in njun ogled je možen po predhodni rezervaciji. Ostanki preostalih mitrejev pa so razstavljeni v lapidariju Pokrajinskega muzeja Ptuj, ki se nahaja v Dominikanskem samostanu.

 

Viscontijev oklep
Viscontijev oklep

 

Ptuj je partnersko mesto v projektu EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE 2012, ki je velika priložnost za prepotrebno spremembo zavesti o pomenu Ptuja kot kulturnega bisera. Osrednja vsebina Ptuja je Festival umetnosti in dediščine, z vrsto kulturnih dogodkov, ki se navezujejo na bogastvo nesnovne kulturne dediščine našega okolja in na edinstvenost etnografskega izročila. Evropska prestolnica kulture je tudi prava priložnost za spremembo in nadgraditev kulturne infrastrukture.

 

Ptuj je tako postal zanimiva srednjeevropska turistična destinacija, ki ponuja s svojimi naravnimi danostmi, kulturno dediščino, z geografsko lego, obstoječo in rastočo kakovostno turistično ponudbo ter gostoljubnostjo raznolike možnosti za trajnostni razvoj turizma v regiji.

 

POMEMBNE PRIREDITVE IN DOGODKI NA PTUJU

  • Najstarejše ohranjene prireditve na Ptuju so trije sejmi, ki izhajajo še iz srednjega veka: na dan sv. Jurija (23. aprila), sv. Ožbalta (5. avgusta) in sv. Katarine (25. novembra).
  • Najodmevnejša prireditev na ptujskem je KURENTOVANJE, ki se ponaša s 50–letno tradicijo.
  • Osrednja predstavitev kulinarike slovenskega podeželja je vsakoletna razstava "DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ", ki poteka na Ptuju v mesecu maju.
  • SLOVENSKI FESTIVAL NARODNO ZABAVNE GLASBE je najstarejša in najuglednejša prireditev s področja narodno–zabavne glasbe v Sloveniji, sledi ji prireditev Orfejčkova parada. Ptuj je tako postal sinonim za kakovostno narodno-zabavno glasbo.
  • Konec julija se v mestu odvija Mednarodni kulturni festival glasbene in slikarske umetnosti ART PTUJ, s številnimi koncertnimi dogodki in razstavami priznanih domačih in mednarodnih ustvarjalcev v starem mestnem jedru.
  • V začetku avgusta se v okviru občinskega praznika zvrsti obilo kulturnih prireditev in koncertov, ki dosežejo vrh s Ptujsko nočjo, ko mestne trge in ulice napolnita glasba in ples, ob polnoči pa nebo razsvetli mogočen ognjemet.
  • Konec avgusta na obalo reke Drave vabi Ribiška noč, v staro mestno jedro pa prireditev "PTUJ ODPRTO MESTO", ko slikovite ulice in trge zapolni vrvež uličnih animatorjev, gledališčnikov, glasbenikov, plesalcev, lutkarjev, pantomimikov, slikarjev, grafitarjev in drugih ustvarjalcev. Prav tako se konec avgusta odvija festival DNEVI POEZIJE IN VINA, ki s številnimi pesniškimi branji, razstavami, glasbenimi nastopi, performansi in drugim, poskrbi, da je zaključek poletja poetičen.
  • Začetek septembra je rezerviran za zdaj že tradicionalno prireditev PTUJSKE GRAJSKE IGRE.
  • V začetku septembra se v Moškanjcih pri Ptuju zbere preko 6000 kolesarjev na največjem rekreativnem kolesarskem dogodku v Sloveniji, Poli maratonu.

 

__________________________________________________

TIC Ptuj
Turistično informativni center
Slovenski trg 5, Ptuj
www.ptuj-tourism.si in www.ptuj.info
email: info@ptuj.info
tel: +386 2 779 60 11, +386 2 771 01 73, +386 2 771 01 75

 

Internetni medijski pokrovitelji

logo_Med_over_net.gif logo_Najdi_si.gif logo_Bambino.gif logo_DJ_Slovenija.gif logo_UPC_Telemach.gif logo_Govori_se.gif logo_MojStil_si.gif

Medijski pokrovitelji

logo_Epamedia.gif logo_Slovenske_zeleznice.gif logo_Genion.gif logo_GeaTV.gif logo_Videotop_LZ.gif logo_Videotop_MamaDojencek.gif logo_Videotop_Bravo.gif logo_Druzina.gif logo_AdriaMedia_Lisa.gif logo_AdriaMedia_Lea.gif logo_AdriaMedia_Nova.gif logo_AdriaMedia_Story.gif logo_Nedeljski_Dnevnik.gif logo_Viva.gif logo_Primorske_novice.gif logo_Dobro_jutro.gif
želimo si
v letu 2021: