( Spoznajmo Slovenijo - Kamnik z okolico )

Spoznajte Kamnik z okolico

Čisto drug svet. Tako blizu.
Le 25 km od Ljubljane in 10 km od letališča Jožeta Pučnika.

Odkrijte skrite kotičke Kamnika ter okolice in prisluhnite zgodbam, ki jih pripoveduje bogata zgodovina srednjeveškega mesta. Sprostite se v objemu zdravilnih termalnih voda Term Snovik ali holističnem centru zdravja v Zdravilnem gaju Tunjice. Prepustite se naravnim lepotam, ki jih je v Kamniku in okolici v izobilju, osvežite se v dolini Kamniške Bistrice, podajte se v Kamniško-Savinjske Alpe in se sprehodite med pastirji na edinstveni Veliki planini. Obiščite največji botanični park v Sloveniji Arboretuma Volčji Potok ali se podajte na partijo golfa v enega od najlepših golf igrišč v Sloveniji, Golf Arboretum. Z otroci se udeležite edine Pastirske akademije na svetu v Slovenia Eco Resortu. In ne pozabite pa okusiti sladkosti in dobrot Okusov Kamnika pri kamniških gostincih.

Zavod za turizem in šport Kamnik
Glavni trg 2, 1241 Kamnik

Turistično informacijski center Kamnik:
+386 31 388 324
tic@visitkamnik.com
www.facebook.com/visit.kamnik
www.visitkamnik.com
 

Kamnik, mesto v naročju planin

Podajte se po prelepih srednjeveških ulicah Kamnika, katerega zgodovina sega več kot 780 let nazaj, v daljni srednji vek, ko je bilo cvetoče obrtniško mesto in dom številnih znanih rodbin, med drugim grofov Andeških z Bavarske. Sledi zgodovine se kažejo še danes in naše mesto v naročju planin, kot mu tudi radi rečemo, se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki.

www.visitkamnik.com/sl/top-atrakcije/kamnik

 

Mesto z dušo

Mali grad

Znamenitost, ki v slovenski stavbni dediščini nima ustrezne primerjave je zagotovo dvonadstropna romanska kapela Mali grad, ne spreglejte pa niti bogate frančiškanske knjižnice, ki hrani preko 20 inkanabul oziroma prvotiskov.

 

Mali grad - staro mestno jedro

 

Stari grad nad Kamnikom

Stari grad oz. nemško Oberstain se prvič omenja leta 1207, zelo verjetno pa so ga postavili že v 12. stoletju in je tako med najstarejšimi gradovi na vzhodnem Gorenjskem. Danes je to čudovita razgledna točka, kjer se ob lepem vremenu lahko uživa v panorami od Polhograjskega hribovja, Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in do Tuhinjske doline. Razgled privablja še zlasti pohodnike in družine, saj vzpon ni težak in traja 30 minut. Na vrhu pa vas pričakuje gostinska ponudba.

 

Stari grad

 

Muzeji

V Kamniku so živeli in še živijo številni znani Kamničani, med njimi Rudolf Maister. Njemu v čast so v njegovi rojstni hiši na Šutni uredili prvi samostojni muzej na Slovenskem, ki je posvečen življenju slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila.

Na gradu Zaprice obiščite Medobčinski muzej Kamnik, ki se ponaša z bogatimi stalnimi in občasnimi razstavami ter zunanjo etnološko razstavo kašč iz Tuhinjske doline.

www.muzej-kamnik-on.net

 

Muzej Zaprice

Tradicionalne prireditve

Srednjeveško mestno jedro Kamnika je še posebej privlačno v času prireditev, zato ne zamudite najbolj znanih: Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine (2. vikend v septembru), kulinarični festival z živo glasbo KUL petek (poletni petki v juliju in avgustu), Veronikin festival za otroke (3. petek v maju), Pravljični Kamnik (sklop decembrskih prireditev), Kamfest (avgust) in druge.

www.narodnenose.si

www.kamfest.org

 

Živahen utrip mesta v času festivalov in tradicionalnih prireditev

 

Prečudovita narava

Alpski svet ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Tu je raj za pohodnike in kolesarje.

Spoznajte naravno dediščino, ki jo v sebi skriva dolina Kamniške Bistrice. Bistra reka, katera priteče izpod skal, je v zgornjem toku ustvarila ozko in okoli 30 m globoko sotesko, imenovano Veliki in Mali Predaselj. Pri Domu v Kamniški Bistrici je umetno jezerce, kamor se lahko v poletnem času pridete ohladit ali pa od tam dalje krenete proti mogočnim vršacem Kamniško-Savinjskih Alp.

Več ...

 

Soteska Predaselj v dolini Kamniške Bistrice

Čarobni svet pastirske tradicije

Med obiskovalci in turisti je najbolj priljubljena edinstvena Velika planina, ki je tradicijo pastirstva ohranila vse do danes. Vse dni v letu se na planino lahko odpravite z nihalko, ali pa se podate po številnih dobro označenih planinskih poteh. Planina je najbolj privlačna poleti, ko pastirji priženejo živino in ustvarijo edinstveno kulturno krajino. Pastirska dediščina je podrobneje predstavljena v Preskarjevi bajti, ki je urejena v muzej. Poleti ne pozabite obiskati pastirjev, ki vam bodo z veseljem predstavili pastirsko življenje in vam ponudili kislo mleko, sir in druge pastirske dobrote ter vam razkrili zgodbo o siru trniču, siru ljubezni. Vse o pastirskem poklicu pa se lahko naučite tudi sami v edinstveni Pastirski akademiji v Slovenia Eco Resortu. Pestro kulinarično ponudbo lahko okušate tudi v planinskih domovih in gostiščih na Veliki planini.

www.velikaplanina.si

sloveniaecoresort.com

 

Velika planina

 

Slovenia Eco Resort pod Veliko planino

Rdeča nit resorta, ki se nahaja v vasi Godič, sta arhitekturna značilnost in simbolika bližnje Velike planine, s katero gostu približajo njeno tradicijo. Reka Kamniška Bistrica naselju naredi sproščujoče vzdušje. V jezercu sredi resorta so zatočišče našle račke, prava atrakcija pa so srnice v zagrajenem delu in najvišja lovska opazovalnica na svetu. Vsako jutro pa družine z otroci sprejme pravi pastir, ki znanje in izkušnje svojega poklica predaja otrokom preko Pastirske akademije, ta hip edine na svetu.

www.sloveniaecoresort.com

pastirska-akademija.si

 

Pastirska akademija v Slovenia Eco Resortu

 

Zdravje in dobro počutje

 

Terme Snovik

V pristni Tuhinjski dolini so se že pred dobrim desetletjem razvile Terme Snovik. Gre za najvišje ležeče terme v Sloveniji, ki so zaradi trajnostne naravnanosti zgled številnim turističnim podjetjem v Sloveniji, saj so kot prve v Sloveniji dobile evropski znak za okolje, EU Marjetico. Ob obisku boste kar prekipevali od energije, saj pestro sprostitveno ponudbo dopolnjujejo z različnimi programi, tečaji in dogodki. Izkušene terapevtke pa vas bodo seznanile s Kneipp filozofijo zdravega življenja ter blagodejnimi učinki petih stebrov Kneippa. Ne izpustite niti sprehodov po okoliških tematskih poteh, kjer boste spoznali bogato etnološko dediščino doline. Hišice na robu gozda, ki so kot prve v Sloveniji dobile evropski znak za okolje, EU Marjetico, vam bodo omogočile miren in prijeten spanec.

www.terme-snovik.si

 

Terme Snovik

Naravni zdravilni gaj v Tunjicah

Novih energij se boste naužili v Naravnem zdravilnem gaju, holističnem centru zdravja. Edinstven prostor v Tunjicah je namenjen zdravljenju in samozdravljenju ter odpravljanju blokad, bolečin, neplodnosti, razstrupljanju in drugih sodobnih bolezni. Gaj velja za edino točko v Sloveniji, ki ima znanstvene dokaze o zdravilnih učinkih na različna bolezenska stanja, znan pa je tudi po Živi vodi, ki ima izjemno energijsko moč.

www.zdravilnigaj.si

 

Naravni zdravilni gaj v Tunjicah

 

Arboretum Volčji Potok

Ljubitelji lahkotnih sprehodov v prečudoviti naravi se podajte v Arboretum Volčji Potok, biser slovenske hortikulure, ki nudi nepozaben oddih za obiskovalce. Bogato rastlinje (okoli 3.500 vrst) je na ogled v vseh letnih časih. Posebej dobrodošle ste družine z otroci, saj je v parku postavljeno priljubljeno in unikatno otroško igrišče. Skozi vse leto potekajo tudi različne razstave, delavnice in prireditve.

www.arboretum.si

 

Arboretum Volčji Potok

Golf Arboretum

V neposredni bližini boste na svoj račun prišli ljubitelji golfa. Golf Arboretum velja za enega najlepših golf igrišč v Sloveniji z osemnajstimi luknjami, kjer svoj čar daje borov gozd ter pogled na mogočne Kamniško-Savinjske Alpe. Da golf v Sloveniji postaja vse bolj priljubljen potrjuje dejstvo, da je Slovenija v preteklosti prejela prestižno mednarodno nagrado Undiscovered Golf Destination of the year 2015, kot najbolj obetavna golfsko destinacija leta 2015.

www.golfarboretum.si

 

Golf Arboretum

 

Okusi Kamnika

Podajte se na kulinarično doživetje po Kamniku in okolice ter pri izbranih gostinskih ponudnikih okusite imenitne lokalne jedi, združene pod blagovno znamko "Okusi Kamnika". Med njimi nikar ne izpustite sira trniča, sira ljubezni, ki pripoveduje romantično zgodbo.

www.visitkamnik.com/sl/kulinarika

 

sir trnič - sir ljubezni

 

 

Medijski pokrovitelji

Internetni medijski pokrovitelji

Partnerji