Spoznajmo Slovenijo - Kamnik


Za Kamnik radi rečemo, da leži v naročju Kamniških planin. Velja za mesto z bogato zgodovino in kulturno dediščino, mesto z dušo. Kulturni dogodki in številne prireditve bogatijo staro mestno jedro v vseh letnih časih in privabljajo obiskovalce z vseh koncev Slovenije. Okolica ponuja številne možnosti za šport, rekreacijo in sprostitev v naravi.

Kamnik_Mesto_v_narocju_planin.jpg
Mesto v naročju planin

Kamnisko_Savinjske_Alpe.jpg
Kamniško-Savinjske Alpe

 

Srednjeveško mestece v naročju planin. Če se odločite za obisk srednjeveškega Kamnika, vam zagotovo priporočamo sprehod po Šutni, obisk romanske kapele na Malem gradu, ogled Frančiškanske knjižnice, medobčinskega muzeja na Zapricah ali obisk katere izmed poletnih prireditev na prostem. Na pobočju Malega gradu avgusta že tradicionalno poteka poletni festival Kamfest, v septembru pa mesto gosti letos že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Mali_grad_Staro_mestno_jedro.jpg
Mali grad - staro mestno jedro

Kamnik_Mesto_z_duso.jpg
Mesto z dušo

 

Kamnik_Zivahen_utrip_mesta_v_casu_festivalov_in_tradicionalnih_prireditev.jpg
živahen utrip mesta v času festivalov in tradicionalnih prireditev

 

Okolica Kamnika z Veliko planino, Arboretumom Volčji Potok, Termami Snovik, dolino Kamniške Bistrice,….privablja vsako leto več domačih in tujih obiskovalcev.

 

Velika planina, ki je najlažje dostopna z nihalko iz doline Kamniške Bistrice, poleti privablja številne obiskovalce predvsem zaradi edinstvenega pastirskega naselja. Vsako leto v juniju pastirji pripeljejo živino na pašo, v tipičnih pastirskih kočah ali bajtah, kot jim pravimo, pa ostanejo vse do septembra. Obiskovalci lahko pokusijo domačo skuto ali sir, kislo mleko in žgance. Za pastirsko izročilo Velike planine pa je značilen tudi Trnič, slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«.

Velika_planina.jpg
Velika planina

www.velikaplanina.si

 

Arboretum Volčji potok leži le nekaj kilometrov iz mesta. Botanični park privablja letno tudi do 150.000 obiskovalcev, ki v parku lahko občudujejo okoli 2.500 vrst iglavcev in listavcev ter okoli 300 cvetlic in drugih rastlin. Vsako leto se v parku zvrsti kar nekaj razstav in prireditev, najbolj znana pa je zagotovo prvomajska razstava tulipanov.

Arboretum_Volcji_Potok.jpg
Arboretum Volčji Potok

www.arboretum.si

 

Terme Snovik v zeleni Tuhinjski dolini so najvišje ležeče terme v Sloveniji. Ponujajo termalne užitke v notranjih in zunanjih bazenih ter številne druge storitve kot so savne, masaže, nege in tudi namestitev v apartmajskem naselju na robu gozda.

Terme_Snovik.jpg
Terme Snovik

www.terme-snovik.si

 

Na območju Naravnega zdravilnega gaja v vasici Tunjice nad Kamnikom najdete izvir žive vode ter več energijskih centrov, katere obiskovalci obiščejo organizirano pod strokovnim vodstvom. Vasica je znana tudi po baročni romarski cerkvi Sv. Ane.

Naravni_zdravilni_gaj_v_Tunjicah.jpg
Naravni zdravilni gaj v Tunjicah

www.zdravilnigaj.si

 

350 let stara Budnarjeva domačija se nahaja v vasici Palovče nad Kamnikom. Muzejska hiša s črno kuhinjo je danes odprta za skupine in individualne obiskovalce, ki v hiši spoznajo preprost način življenja nekoč, preizkusijo pa se med drugim lahko tudi v peki kruha.

Budnarjeva_domacija_v_Palovcah.jpg
Budnarjeva domačija v Palovčah

 

Dolina Kamniške Bistrice je kraj za pohodnike, kolesarje, kraj za ljubitelje narave in miru. Nekaj kilometrov pred koncem doline se nahaja spodnja postaja nihalke na Veliko planino. Konec doline je izhodišče za številne ture v Kamniško – Savinjske Alpe.

Izvir_reke_Kamniske_Bistrice.jpg
Izvir reke Kamniške Bistrice

 

V Kamniku in okolici med drugim ne manjka dobre in pestre gostinske ponudbe ter možnosti za prenočevanje. V  Osrednjeslovenski regiji se je Kamnik kot prvi resno lotil kulinaričnega produkta Okusi Kamnika. V sodelovanju s strokovnjaki in gostinskimi ponudniki je bil narejen izbor kulinaričnih posebnosti. Le-te imajo kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Projekt je bil javnosti predstavljen marca 2013.

 

www.kamnik-tourism.si

Avtorji: PROGMBH.com / vreme VP, K, Ljželimo si
v letu 2021: