( Nagradni ustvarjalni natečaj Raznolikost nas povezuje )

Nagradni ustvarjalni natečaj "Raznolikost nas povezuje"

 

 

 

margin-bottom.png

 

 

Vabilo k sodelovanju na nagradnem ustvarjalnem natečaju

 

Spoštovane male ustvarjalke in mali ustvarjalci ter mentorji in mentorice!

 

V času, v katerem smo trenutno, ko smo soočeni s številnimi novostmi in izzivi, svet deluje tako, kot doslej še ni. So stvari, brez katerih si nismo predstavljali življenja, in so novosti, ki so prišle v naš vsakdan.

Zavod Zaupanje, organizator prireditev Čarobni dan, in Lidl Slovenija sta za otroke vrtcev in prve triade osnovnih šol pripravila ustvarjalni natečaj "Raznolikost nas povezuje". Pri otrocih bi radi spodbudili razmišljanje o odnosih, povezovalnih in nepovezovalnih navadah, čustvih (sočutju, prijaznosti, empatiji) in življenju brez oznak. Zato pripravljamo vsebine, ki otroke povežejo med seboj ter jih spodbudijo k pogovoru in ustvarjanju.

Ker smo trenutno za pristni osebni stik prikrajšani, je pogovor tisti, s katerim lahko veliko naredimo. Vabimo vas, da si letos skupaj z otroki prek sodobnih kanalov ogledate videoposnetek ter se o njem pogovorite, najdete primere iz vsakdanjega življenja in nato skupaj, čeprav na daljavo, ustvarjate. Lahko ustvarite risbice, miselne vzorce, pripravite video ali kakorkoli na inovativen način ustvarite končni izdelek.

zdravko-superheroj.png

Izhodiščni video posnetek je pripravila terapevtka Leonida Mrgole. Skupaj s soprogom dr. Albertom Mrgoletom sta vodilna terapevta, predavatelja ter učitelja parov in staršev v Sloveniji. V videu se je pridružila simpatična maskota Zdravko Lidl.

 

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji - v prvi kategoriji sodelujejo otroci vrtcev, v drugi kategoriji pa otroci prve triade OŠ.

 

Vrtci

Čeprav vrtci (v večini) ne delujejo, vas vseeno vabimo, da se povežete s starši otrok in skupaj na daljavo ustvarjate. Vzgojitelji boste tako v stik z otroki stopili na malo drugačen način, starši pa bodo dobili še kakšno idejo več, kaj lahko ustvarjajo z otroki in se pogovarjajo o stvareh, brez katerih si ne predstavljajo sveta.

Predlagamo, da vzgojitelji spodbudijo otroke in starše, da se poskušajo izraziti preko risbice.

 

Prva triada OŠ

Tudi otroke prve triade osnovnih šol vabimo k sodelovanju v natečaju "Raznolikost nas povezuje". Mentorji lahko otrokom na razredni uri predvajajo videoposnetek in se nato pred začetkom ustvarjanja pogovorijo o medsebojnem spoštovanju, povezovanju ter vzpostavljanju odnosov. Poudarek naj bo na pogovoru o nematerialnih stvareh, brez katerih si ne znajo predstavljati življenja. Pogovarjajo naj se o raznolikosti – da je dobro, da so različni, da jih to bogati in da se je treba med seboj spoštovati. Pri vsem skupaj spodbujamo pogovor in kreativnost.

Cilj natečaja je otrokom na njim razumljiv način približati temo odnosov ter pri tem spodbujati njihovo domišljijo. S tem želimo ozaveščati otroke o pomenu čustev, občutkov in spodbujati medsebojni pogovor.

Preko natečaja se otroci naučijo prepoznavati povezovalne in nepovezovalne navade, samostojnosti in odgovornosti. Posredno se ozaveščajo tudi starši, saj učitelji in vzgojitelji otroke spodbujajo k pogovoru in povezovalnem obnašanju tudi doma. Otroci lahko ustvarjajo v različnih tehnikah. Lahko naredijo miselni vzorec na to temo, kaj narišejo, napišejo pravljico ali sestavijo pesmico.

 

Ideje oz. iztočnice za ustvarjanje

  • Raznolikost nas povezuje
  • Vrtiljak čustev
  • Odnosi so pomembni
  • Povezovalne navade
  • Svet brez oznak
  • Brez česa si ne predstavljam sveta?
 

Rok za prijavo in oddaja izdelkov

Prijavite se lahko do ponedeljka, 30. 11. 2020,
tako da izpolnite prijavni obrazec, ki se nahaja na tej strani.

Rok za oddajo izdelkov je 29. 1. 2021.

 

Vse mentorje in mentorice prosimo, da vse izdelke (v kakršni koli obliki bodo oddani) opremijo s spodnjimi podatki (lahko si pomagate s pdf predlogo za vrtce / za šole):
- ime in priimek otroka,
- otrokov razred / skupina,
- naziv (podružnične) šole / (enote) vrtca,
- ime in priimek mentorja,
- naslov izdelka ter pojasnilo otroka o vsebini

ter izdelke pošljejo na naslov:

Zavod Zaupanje
Brnčičeva ulica 13
1231 Ljubljana-Črnuče
s pripisom "za natečaj".

ali na e-poštni naslov natecaj@zavodzaupanje.si.

 

Nagrade

Med vsemi, ki bodo sodelovali, bomo podelili nagrade, ki jih podarja Lidl Slovenija. logo_Lidl_Ustvarimo_boljsi_svet.gif

Glavna nagrada (1x)
Dogodek Zdravka Lidla

Nagrado bomo izžrebali med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami.

2. nagrada (3x)
Predstava Zdravka Lidla

Na podlagi izbora strokovne komisije natečaja bodo med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami izbrani trije nagrajenci, ki bodo prejeli ogled predstave Zdravka Lidla na njihovi šoli oz. v njihovem vrtcu.

3. nagrada (3x)
Zajtrk Zdravka Lidla

Na podlagi izbora strokovne komisije natečaja bodo med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami izbrani trije nagrajenci, pri katerih bo skupina/razred, ki je ustvarila nagrajen izdelek, prejela zajtrk Zdravka Lidla.

 

Žrebanje bo potekalo 9. 2. 2021 ob 18.00 v prostorih Zavoda Zaupanje. Nagrajenci bodo 12. 2. 2021 objavljeni na spletnih straneh:

www.carobnidan.si/ustvarjalni-natecaj

www.lidl.si

Vsi nagrajenci bodo tudi telefonsko obveščeni konec meseca januarja 2021. Izžrebane nagrade bomo po predhodnem dogovoru podelili v vašem vrtcu ali šoli spomladi 2021.

 

Priznanja in potrdila za mentorje

Skladno s 17. in 20. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive bodo skupinam/razredom za uspešno sodelovanje na ustvarjalnem natečaju podeljena posebna priznanja, mentorjem pa bodo izdana potrdila za mentorstvo skupine/razreda v šolskem letu 2020/21, ki je prejela priznanje na javnem natečaju na državni ravni.

 

Objava prejetih izdelkov

Ustvarjalci oz. njihovi mentorji soglašajo, da smeta Zavod Zaupanje, organizator prireditve Čarobni dan, in Lidl Slovenija prejete izdelke otrok uporabiti za promocijske namene preko spleta in drugih medijev ter jih razstaviti na posamezni prireditvi Čarobni dan.

S sodelovanjem na natečaju se ustvarjalci strinjajo z na tej strani navedenimi pogoji natečaja.

 

Prijazen čarobni pozdrav in obilo užitkov ob ustvarjanju!

 

Igrivo učenje za zdravo življenje!

 

Pokrovitelj natečaja:
logo_Lidl_UBS_big.jpg

Ljubljana, 20. 11. 2020

 

Ekipa Čarobnega dne
www.carobnidan.si
Facebook: Čarobni dan

Kontaktna oseba:
Barbara Novak
natecaj@zavodzaupanje.si

 

margin-top.png

 

Prijava na ustvarjalni natečaj

Prijavni obrazec

Obvezna polja *
Podatki o vrtcu / osnovni šoli
Matični vrtec /
/ Osnovna šola *
Enota vrtca /
/ Podružnična šola

(če je vrtec ena od enot matičnega vrtca)
Poštni naslov (od enote vrtca oz. od podružnične šole)
ulica*
poštna št. in kraj*
Kontaktna oseba - koordinator prijave
Ime in priimek*
Email*
Telefon*
Sodelujoče skupine / razredi
število sodelujočih
skupin / razredov*
število sodelujočih
otrok*
Dodatni email naslovi
(npr. vzgojiteljev)

(za pošiljanje navodil in obveščanje o poteku natečaja)
Seznam skupin:
Prosimo, da naštejete vse skupine, ki se bodo prijavile na natečaj, v obliki "ime skupine oz. razred, mentor, število otrok / ...",
npr. "sončki, Urška Novak, 12 otrok / zvezdice, Mateja Risar, 14 otrok / ..."
oz. "2.b, Janez Novak, 24 otrok / 3.a, Mojca Kljun, 20 otrok / ...".
V primeru, da se kasneje želi prijaviti še kaka skupina/razred, lahko naknadno oddate prijavo še za dodatne skupine. Prijava bo morala biti oddana z drugim e-poštnim naslovom, npr. z e-poštnim naslovom mentorja te skupine/razreda.
Seznam skupin*
Drugo
Koliko je tri plus štiri?*
(test proti smetenju s strani računalniških robotov)
Kako ste izvedeli za natečaj?*
Opombe
(do 300 znakov)
Pogoji sodelovanja
Ali vam je všeč razigranost otrok na Čarobnem dnevu?
Seznanjeni smo s pogoji sodelovanja na natečaju (opisani na tej strani).
Soglašam, da mi na navedene kontaktne podatke posredujete informacije v povezavi z ustvarjalnimi natečaji in prireditvami Čarobni dan.

 

logo_Lidl_Ustvarimo_boljsi_svet.gif logo_Zavod_Zaupanje.gif

 

Veseli smo, da lahko skupaj z otroki ustvarjamo boljši svet!

 

margin-bottom.png

 

Odgovori na zastavljena vprašanja

Vprašanje: Imam zasebno varstvo, in me zanima ali bi lahko v tem natečaju sodelovali tudi mi, ali je izključno samo za vrtce in šole?

Odgovor: Na natečaju lahko sodelujejo tako javni kot zasebni vrtci in šole. Natečaj ni namenjen zasebnemu varstvu otrok in drugim posameznikom, ki izvajajo varstvo ali izobraževanje otrok.