( Nagradni ustvarjalni natečaj Raznolikost nas povezuje )

Nagradni ustvarjalni natečaj "Raznolikost nas povezuje"

 

 

margin-bottom.png

 

 

Rezultati izbora najboljših del in žrebanja - seznam nagrajencev

Nagradni ustvarjalni natečaj "Raznolikost nas povezuje" se je zaključil 9. 2. 2021 z izborom nagrajencev 2. in 3. nagrade ter žrebanjem glavne nagrade. Izbor in žrebanje sta potekala na sedežu podjetja Lidl Slovenija ob prisotnosti predstavnikov Zavoda Zaupanje. Žreb glavne nagrade je bil izveden med vsemi prijavljenimi ustanovami na natečaj.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim šolam in vrtcem za odziv na natečaj. V teh nepredvidljivih časih je bil odziv na natečaj izjemen. Vse pohvale mentorjem, ki so si zares prizadevali vzpostaviti stik z otroki, predvsem v vrtčevskih skupinah, kjer otroci še ne uporabljajo raznih računalniških aplikacij, da so na najrazličnejše načine v teh časih izrazili sporočilo natečaja »Raznolikost nas povezuje«. Zahvala za požrtvovalno delo gre tudi mentorjem v osnovnih šolah. Ravno čez temo natečaja so lahko spregovorili z otroki o njihovih čustvih, željah in potrebah – kaj pogrešajo, kaj počnejo, kaj jih osrečuje.

Komisija je imela zopet težko nalogo pri izboru. Prav vsi izdelki so zanimivi, posebni in izjemno kakovostni. Želimo si, da bi imeli neomejeno nagrad, a to žal ne gre. Zato se bomo potrudili, da čimprej v bližnji prihodnosti organiziramo nov natečaj, kjer boste imeli ponovno možnost sodelovati.

Zahvaljujemo se tudi partnerju Lidl Slovenija, ki je omogočil izvedbo zanimivega kreativnega natečaja, k sodelovanju povabil priznana družinska terapevta (video) ter prispeval lepe nagrade.

 

logo_Lidl_Ustvarimo_boljsi_svet.gif logo_Zavod_Zaupanje.gif

 

Veseli smo, da lahko skupaj z otroki ustvarjamo boljši svet!

 

Glavna nagrada: dogodek Zdravka Lidla

(dogodek je namenjen celotni enoti vrtca)

Glavno nagrado prejme:

 • Vrtec pri Osnovni šoli Ribnica na Pohorju
  Ribnica na Pohorju 29, 2364 Ribnica na Pohorju
  Sodelujoča skupina: Pikapolonice (16 otrok)

 

2. nagrada (3x): predstava Zdravka Lidla

(predstava je namenjena celotni enoti vrtca oz. celotni prvi triadi šole)

2. nagrado prejmejo:

 • Osnovna šola Muta
  Šolska ulica 6, 2366 Muta
  Sodelujoča razreda: 1.a, 1.b (skupaj 39 učencev)
 • Vrtec Hrastnik – enota na OŠ narodnega heroja Rajka
  Novi log 11a, 1430 Hrastnik
  Sodelujoči skupini: Medvedki, Ježki (skupaj 45 otrok)
 • Osnovna šola Milana Šuštaršiča
  Štembalova ul. 2a, 1000 Ljubljana
  Sodelujoči razredi: 2.b, 2.c, 3.b (skupaj 69 učencev)

3. nagrada (3x): Zajtrk Zdravka Lidla

(prejme ga celoten razred/skupina nagrajenca)

3. nagrado prejmejo:

 • Vrtec Kidričevo – enota pri Osnovni šoli Borisa Kidriča
  Kajuhova ul. 10a, 2235 Kidričevo
  Skupina Delfini (24 otrok)
 • Vrtec pri osnovni šoli Istrskega odreda Gračišče
  Gračišče 5, 6272 Gračišče
  Skupina Pikapolonice (19 otrok)
 • Osnovna šola Sostro
  Cesta II. grupe odredov 47, 1261 Ljubljana-Dobrunje
  1. razred (20 učencev)

 

Posebna nagrada za zelo inovativen izdelek

(nagrada je namenjena celotnemu razredu/skupini nagrajenca)

Posebno nagrado prejme:

 • Osnovna šola Videm – enota Vrtec
  Videm 47, 2284 Videm pri Ptuju
  Sodelujoče skupine: Sončki, Zvezdice, Oblački, Mavrice, Luna, Snežinke, Hrast, Modra skupina, Rumena skupina (skupaj 180 otrok)
 

 

margin-top.png

 

 

Galerija izdelkov

 

Vrtec pri Osnovni šoli Ribnica na Pohorju

 

Osnovna šola Muta

 

Vrtec Hrastnik – enota na OŠ narodnega heroja Rajka

 

Osnovna šola Milana Šuštaršiča

Vrtec Kidričevo – enota pri Osnovni šoli Borisa Kidriča

 

Vrtec pri osnovni šoli Istrskega odreda Gračišče

 

Osnovna šola Sostro

Brez česa si ne predstavljam sveta?

Z učenci smo preko videokonference pogledali posnetek nagovora, ki ste ga posredovali. Sledil je pogovor o planetu Zemlja, o življenju na Zemlji, ljudeh, medsebojnih odnosih, naši šoli. Učenci so pripovedovali, kaj imajo radi in česa ne. Po pogovoru so dopolnili učni list.

Na sredino so narisali sebe kot središče sveta, okrog pa brez česa si ga ne predstavljajo.

 

Osnovna šola Videm – enota Vrtec

 

 

 

margin-bottom.png

 

 

Vabilo k sodelovanju na nagradnem ustvarjalnem natečaju

 

Spoštovane male ustvarjalke in mali ustvarjalci ter mentorji in mentorice!

 

V času, v katerem smo trenutno, ko smo soočeni s številnimi novostmi in izzivi, svet deluje tako, kot doslej še ni. So stvari, brez katerih si nismo predstavljali življenja, in so novosti, ki so prišle v naš vsakdan.

Zavod Zaupanje, organizator prireditev Čarobni dan, in Lidl Slovenija sta za otroke vrtcev in prve triade osnovnih šol pripravila ustvarjalni natečaj "Raznolikost nas povezuje". Pri otrocih bi radi spodbudili razmišljanje o odnosih, povezovalnih in nepovezovalnih navadah, čustvih (sočutju, prijaznosti, empatiji) in življenju brez oznak. Zato pripravljamo vsebine, ki otroke povežejo med seboj ter jih spodbudijo k pogovoru in ustvarjanju.

Ker smo trenutno za pristni osebni stik prikrajšani, je pogovor tisti, s katerim lahko veliko naredimo. Vabimo vas, da si letos skupaj z otroki prek sodobnih kanalov ogledate videoposnetek ter se o njem pogovorite, najdete primere iz vsakdanjega življenja in nato skupaj, čeprav na daljavo, ustvarjate. Lahko ustvarite risbice, miselne vzorce, pripravite video ali kakorkoli na inovativen način ustvarite končni izdelek.

zdravko-superheroj.png

Izhodiščni video posnetek je pripravila terapevtka Leonida Mrgole. Skupaj s soprogom dr. Albertom Mrgoletom sta vodilna terapevta, predavatelja ter učitelja parov in staršev v Sloveniji. V videu se je pridružila simpatična maskota Zdravko Lidl.

 

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji - v prvi kategoriji sodelujejo otroci vrtcev, v drugi kategoriji pa otroci prve triade OŠ.

 

Vrtci

Čeprav vrtci (v večini) ne delujejo, vas vseeno vabimo, da se povežete s starši otrok in skupaj na daljavo ustvarjate. Vzgojitelji boste tako v stik z otroki stopili na malo drugačen način, starši pa bodo dobili še kakšno idejo več, kaj lahko ustvarjajo z otroki in se pogovarjajo o stvareh, brez katerih si ne predstavljajo sveta.

Predlagamo, da vzgojitelji spodbudijo otroke in starše, da se poskušajo izraziti preko risbice.

 

Prva triada OŠ

Tudi otroke prve triade osnovnih šol vabimo k sodelovanju v natečaju "Raznolikost nas povezuje". Mentorji lahko otrokom na razredni uri predvajajo videoposnetek in se nato pred začetkom ustvarjanja pogovorijo o medsebojnem spoštovanju, povezovanju ter vzpostavljanju odnosov. Poudarek naj bo na pogovoru o nematerialnih stvareh, brez katerih si ne znajo predstavljati življenja. Pogovarjajo naj se o raznolikosti – da je dobro, da so različni, da jih to bogati in da se je treba med seboj spoštovati. Pri vsem skupaj spodbujamo pogovor in kreativnost.

Cilj natečaja je otrokom na njim razumljiv način približati temo odnosov ter pri tem spodbujati njihovo domišljijo. S tem želimo ozaveščati otroke o pomenu čustev, občutkov in spodbujati medsebojni pogovor.

Preko natečaja se otroci naučijo prepoznavati povezovalne in nepovezovalne navade, samostojnosti in odgovornosti. Posredno se ozaveščajo tudi starši, saj učitelji in vzgojitelji otroke spodbujajo k pogovoru in povezovalnem obnašanju tudi doma. Otroci lahko ustvarjajo v različnih tehnikah. Lahko naredijo miselni vzorec na to temo, kaj narišejo, napišejo pravljico ali sestavijo pesmico.

 

Ideje oz. iztočnice za ustvarjanje

 • Raznolikost nas povezuje
 • Vrtiljak čustev
 • Odnosi so pomembni
 • Povezovalne navade
 • Svet brez oznak
 • Brez česa si ne predstavljam sveta?
 

Rok za prijavo in oddaja izdelkov

Prijavite se lahko do ponedeljka, 30. 11. 2020,
tako da izpolnite prijavni obrazec, ki se nahaja na tej strani.

Rok za oddajo izdelkov je 29. 1. 2021.

 

Vse mentorje in mentorice prosimo, da vse izdelke (v kakršni koli obliki bodo oddani) opremijo s spodnjimi podatki (lahko si pomagate s pdf predlogo za vrtce / za šole):
- ime in priimek otroka,
- otrokov razred / skupina,
- naziv (podružnične) šole / (enote) vrtca,
- ime in priimek mentorja,
- naslov izdelka ter pojasnilo otroka o vsebini

ter izdelke pošljejo na naslov:

Zavod Zaupanje
Brnčičeva ulica 13
1231 Ljubljana-Črnuče
s pripisom "za natečaj".

ali na e-poštni naslov natecaj@zavodzaupanje.si.

 

Nagrade

Med vsemi, ki bodo sodelovali, bomo podelili nagrade, ki jih podarja Lidl Slovenija. logo_Lidl_Ustvarimo_boljsi_svet.gif

Glavna nagrada (1x)
Dogodek Zdravka Lidla

Nagrado bomo izžrebali med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami.

2. nagrada (3x)
Predstava Zdravka Lidla

Na podlagi izbora strokovne komisije natečaja bodo med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami izbrani trije nagrajenci, ki bodo prejeli ogled predstave Zdravka Lidla na njihovi šoli oz. v njihovem vrtcu.

3. nagrada (3x)
Zajtrk Zdravka Lidla

Na podlagi izbora strokovne komisije natečaja bodo med vsemi sodelujočimi vrtci in šolami izbrani trije nagrajenci, pri katerih bo skupina/razred, ki je ustvarila nagrajen izdelek, prejela zajtrk Zdravka Lidla.

 

Žrebanje bo potekalo 9. 2. 2021 ob 18.00 v prostorih Zavoda Zaupanje. Nagrajenci bodo 12. 2. 2021 objavljeni na spletnih straneh:

www.carobnidan.si/ustvarjalni-natecaj

www.lidl.si

Vsi nagrajenci bodo tudi telefonsko obveščeni konec meseca januarja 2021. Izžrebane nagrade bomo po predhodnem dogovoru podelili v vašem vrtcu ali šoli spomladi 2021.

 

Priznanja in potrdila za mentorje

Skladno s 17. in 20. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive bodo skupinam/razredom za uspešno sodelovanje na ustvarjalnem natečaju podeljena posebna priznanja, mentorjem pa bodo izdana potrdila za mentorstvo skupine/razreda v šolskem letu 2020/21, ki je prejela priznanje na javnem natečaju na državni ravni.

 

Objava prejetih izdelkov

Ustvarjalci oz. njihovi mentorji soglašajo, da smeta Zavod Zaupanje, organizator prireditve Čarobni dan, in Lidl Slovenija prejete izdelke otrok uporabiti za promocijske namene preko spleta in drugih medijev ter jih razstaviti na posamezni prireditvi Čarobni dan.

S sodelovanjem na natečaju se ustvarjalci strinjajo z na tej strani navedenimi pogoji natečaja.

 

Prijazen čarobni pozdrav in obilo užitkov ob ustvarjanju!

 

Igrivo učenje za zdravo življenje!

 

Pokrovitelj natečaja:
logo_Lidl_UBS_big.jpg

Ljubljana, 20. 11. 2020

 

Ekipa Čarobnega dne
www.carobnidan.si
Facebook: Čarobni dan

Kontaktna oseba:
Barbara Novak
natecaj@zavodzaupanje.si

 

margin-top.png

 

Prijava na ustvarjalni natečaj

Prijavni obrazec

Obrazec ni več aktiven ...

 

 

logo_Lidl_Ustvarimo_boljsi_svet.gif logo_Zavod_Zaupanje.gif

 

Veseli smo, da lahko skupaj z otroki ustvarjamo boljši svet!

 

margin-bottom.png

 

Odgovori na zastavljena vprašanja

Vprašanje: Imam zasebno varstvo, in me zanima ali bi lahko v tem natečaju sodelovali tudi mi, ali je izključno samo za vrtce in šole?

Odgovor: Na natečaju lahko sodelujejo tako javni kot zasebni vrtci in šole. Natečaj ni namenjen zasebnemu varstvu otrok in drugim posameznikom, ki izvajajo varstvo ali izobraževanje otrok.