Spoznajmo Slovenijo - Kras


Kras?

Kraški pršut, kraški žepki, kraška hiša, kraški maraton, kraški kamen, kraški izvir, kraški teran, kraški ovčar, kraške jame, kraška pokrajina,...

 

kraski_ovcar.jpg

 

Kras izhaja iz besede carra=kamen, saj gre za kamnito a tudi zelo raznoliko kulturno- zgodovinsko pokrajino. Poznamo ga večinoma po burji, teranu in pršutu, a velja še omeniti, da pod geografskim poreklom spadajo še ostali poznani Kraški med, Kraški kozji in ovčji sir ter brinjevec. 

 

 

 

 

Kraški med

 

 

Na jugozahodu Slovenije, tja proti prostranemu Jadranu se vije z borom porasli in vinogradi zasajeni ter s podzemeljskimi jamami prepleteni kraški svet. Kras je zapeljiva pokrajina, ki se ponaša z neštetimi naravnimi danostmi, njegovo podobo bogatijo številni kulturnozgodovinski spomeniki, medtem ko imajo ugodna klima ter prijazni ljudje tu svoje mesto.

 

 


Pastirska kamnita hišta

Tomaj

Kraška pokrajina
Kraška pokrajina

Vinograd (barve na Krasu)Vinograd (barve na Krasu)

 

Kraški svet nudi tudi vrsto možnosti rekreacije, tako pohodništva kot kolesarstva po označenih poteh ter udejstvovanje v raznih drugih športih (jahanje, tenis, golf).


Svoj pečat krasu daje tudi izjemna kulinarika. Turistično ponudbo občine dopolnjujejo tudi kmečki turizem, številne restavracije, gostilne in drugi gostinski objekti. Ne nazadnje pa je potrebno omeniti tudi kraški vinorodni okoliš, ki je del vseslovenskega projekta vinskih turističnih cest – ki se vije od Kostanjevice preko komenskega krasa pa do Sežane.

 

 

kraske_dobrote.jpgkraski_prsut.jpg

 

 

 

hisa_kras.jpg

 Učna pot v Pliskovici

 

Vse jedi pripravljene po starih receptih, popestrene z zaščitenimi izdelki in pridelki tega območja so nam na voljo v gostilnah s tradicijo ter turističnih kmetijah. Če pa opazite zeleno vejico, obrnjeno navzdol- fraska, pomeni, da vas vabi na »osmico«, katere obisk je doživljaj svoje posebne turistične ponudbe, ki jo priredi vinogradnik na svojem domu, v kleti ali na borjaču (dvorišču), kjer poleg vina, dobite še doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače, suhomesnate izdelke, sir, vloženo zelenjavo, domač kruh s tipično kraško joto ter sladice.

 

 

 

Kraške mlekarice

 

Vsem željnim spoznavanja kraškega sveta, priporočamo ogled jame Vilenice, ki velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi,  v kateri vsako leto podeljujejo Mednarodno literarno nagrado Mlada Vilenica. Jama se nahaja blizu Lipice, kjer si lahko ogledate kobilarno avtohtonih lipicancev, galerijo Avgusta Černigoja, se sprehodite ali odpeljete do bližnje vasi Lokev, kjer je v protiturškem taboru odprt Vojaški muzej Tabor, odlikovan s številnimi priznanji in plaketami.

 

 

Botanični park Sežana

Lipica

Vojaški muzej Lokev

 

 

Vilenica

Vilenica

Domačija Srečka Kosovela v Tomaju

 

Lahko se podate tudi do vasi Pliskovica, kjer si lahko v obnovljeni kraški domačiji ogledate Mladinski hotel Pliskovica zavarovanega kot kulturni spomenik, za potep se odpravite še po sledeh ovčke Pliske, ki vas popelje po Pliskini učni poti. Navsezadnje smo tu pridobili še Pepin kraški vrt, postavljen pri Bunčetovi domačiji v Dutovljah, ki je v Londonu prejel zlato medaljo v kategoriji malih vrtov.
 

 

 

Polajev stolp v Sežani

Polajev stolp v Sežani

Cerkev Svetega Martina v Sežani

Cerkev Svetega Martina v Sežani

 

Le eden je Kras, pisan z veliko začetnico.
Pridite, okusite in doživite ga tudi vi.
Ne bo vam žal!Na Krasu je krasno,

nikdar ni prezgodaj,

nikdar ni prekasno,

vse je zmeraj ob pravem času,

na Krasu.


Miroslav Košuta

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Občina Sežana

V Sežano lahko pridemo tudi po avtocesti in že ob samem vstopu v mesto, vidimo zid skoraj na vsaki strani ceste, kar potrjuje, da je nastala iz prave kraške vasi.

Skozi Sežano je že od nekdaj vodila furmanska pot. Furmani so s težkimi vozovi vozili tovor iz notranjosti dežele v Trst. In sicer, lahko si ogledate spomenik padlim borcem, penzion Triglav, ki nas pozdravi ob vstopu v Sežano, nekoč imenovan Tri krone, kateri je včasih gostil cesarje in kralje, nasproti je tu še botanični park, katerega ustanovitelj je Giovanni Scaramanga, ki je bil grškega porekla. Na ogled je tudi cerkev Svetega Martina, Stari grad, kjer je domoval grof Petač ter osemkotno obliko Polajevega stolpa z izdolbenim vodnjakom, ki je bil v lasti družine Pollay, katera je sodelovala pri gradnji Južne železnice Dunaj-Trst. Konec koncev Kras slovi po svojem znanem mladem pesniku Srečku Kosovela, katerega spominska soba in nekatere pesmi so na vpogled v stavbi Ljudske univerze v Sežani ali pa se odpravimo po poti Srečka Kosovela iz Sežane, preko hriba Tabor do vasi Tomaj, kjer stoji njegova domačija.

 

Skratka, pokrajina, ki vabi vse ljubitelje narave in domačnosti, in kot bi On spesnil:

»Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj. Ali razumeš. Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno; bilo je.«

 

                                                                                            Srečko Kosovel
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Občina Komen

Občina Komen je kraška občina, ki se razteza na 103 km2 površine od slovensko-italijanske meje, kjer meji z občino Devin-Nabrežina, do Braniške doline na severnem robu Krasa, kjer se območje nadaljuje v Vipavsko dolino in meji z občinami Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Ajdovščina in Vipava na slovenski strani in Doberdob na italijanski. Na južni strani meji na občino Sežana ter na italijansko občino Zgonik. Na celotnem območju živi okoli 3556 prebivalcev (podatki iz julija 2010)

 

Grad Štanjel, arhiv občine Komen

Volčji grad, arhiv občine Komen

 

Upravno središče občine je naselje Komen. Zgodovinsko in arhitekturno najbolj poznan kraj pa je Štanjel, ki je bil pomemben že od mlajše železne dobe dalje. Štanjel je poznan po kakovostno oblikovanem in zgodovinsko ter arhitekturno izjemno vrednem starem jedru s prazgodovinsko osnovo. V gradu Štanjel si lahko ogledate galerijo Lojzeta Spacala ter se odpravite na sprehod po Fabianijevi poti do rojstne hiše enega največjih slovenskih arhitektov Maksa Fabijanija, ki je pustil velik pečat v Štanjelu in Kobdilju.

 

vodnjak v Štanjelu, arhiv občine Komen


Gorjansko, arhiv občine Komen
 

 

Zanimive so tudi med gmajno in vinogradi posejane strnjene vasi, ki se ponašajo s kamnito gradnjo kraških hiš, ki kakor obzidje obdajajo ozke vaške ulice. Med vaškimi cerkvami je nekaj izjemnih spomenikov, kot sta cerkvi v Svetem pri Komnu in Marija Oberšljanska v bližini Komna. Potepanje po občini Komen pa razkrije še veliko zanimivosti, kot so kraška dolina in kraška jama v Brestovici pri Komnu, razgledni hribi nad škrbino, kamnita dediščina in prazgodovinsko gradišče na Volčjem Gradu, vojaška pokopališča, kaverne iz 1. sv. vojne, strnjena vas Kobjeglava itd.
 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Občina Divača – enotnost različnosti

 

Divaški prag - enotnost različnosti te pokrajine je, da diha zeleno:
zelena so pobočja Vremščice ter Snožeško podolje z bukovim gozdom,
večno zeleno je brinje in borovo morje na Gabrku
ter Vremska dolina – kraški paradiž
in
Brkini – zeleni otok sredi krasa.

Čist in sočen kraško-brkinski zrak s svojo svežino pomirja in vliva moči v dušo.

Čar divje, skrivnostne reke, ki izginja v teminah podzemlja Škocjanskih jam in se spet pojavlja med zelenjem, pa vznemirja, vzbuja hrepenenje
in sili k dejavnemu življenju.

 

(vir: turistično informativno gradivo Občine Divača)

 

www.divaca.si

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Občina Hrpelje-Kozina

 


Na križišču cest, ki vodijo iz Trsta proti Reki in iz Ljubljane proti Kopru, se na 196 km2 razprostira Občina Hrpelje - Kozina. Leži na zanimivem stičišču treh svetov: Brkinov, Čičarije in Malega Krasa. Na stiku Brkinov z apnenčastim Matarskim podoljem lahko občudujete slikovito pokrajino s številnimi potoki, kraškimi pojavi in pestrostjo podzemnega sveta. Biser Malega Krasa je dolina Glinščice, ki je zaznamovana kot krajinski park. Posebnost te doline se kaže v njeni raznolikosti živalskih in rastlinskih vrst in pestrosti naravnih okolij. Z vstopom v Schengensko območje je ta prostor s sosednjo Italijo prosto prehoden in idealen za rekreativce. Če vas pot zapelje do Čičarije, se čas v tem obmejnem pasu s sosednjo Hrvaško ustavi v komaj sluteni preteklosti tega že od nekdaj pomembnega prostora.

Občutili boste zrak, bogat z zdravjem, in prijaznost ljudi. Ne bo vam odveč sprehod po označenih poteh, speljanih ob najlepših biserih naše neokrnjene narave, ogled številnih naravnih in kulturnih znamenitosti ali kolesarjenje po urejenih in označenih kolesarskih poteh. Prijazne gostilne s tradicijo in turistične kmetije vam nudijo oddih in dobrote iz domače kuhinje, po katerih so znane daleč naokoli. Ugodne klimatske razmere in naravne danosti dajejo sadju Brkinov posebno vrednost. Naši sadjarji so vključeni v Brkinsko sadno cesto. Spoznajte skrivnosti žganjekuhe in pridelave kakovostnega sira in drugih mlečnih izdelkov. Poleg govedoreje in drobnice je v prostoru čedalje bolj prisotna tudi konjereja z mednarodnimi konjeniškimi tekmovanji in jahalnimi šolami.

 

 

Domačini vam bodo radi povedali, kako so se v preteklosti preživljali z oskrbo velikih mest, predvsem Trsta. Furmanstvo je v različnih zgodovinskih obdobjih dajalo ljudem in krajem posebno pestrost in živahnost.

Naši kraji in ljudje vas vabijo, da jih obiščete. Verjamemo, da boste mir in lepote krajev polno doživeli in se radi vračali.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Več informacij o celotni turistični ponudbi Krasa lahko dobite v:

Turistično informacijski center (TIC) Sežana
Partizanska cesta 63, 6210 Sežana
+386 5 7310 128 begin_of_the_skype_highlighting            +386 5 7310 128      end_of_the_skype_highlighting
tic.sezana@siol.net

Turistično informacijski center Štanjel
štanjel 42c, 6222 Štanjel
05 7690 056 begin_of_the_skype_highlighting            05 7690 056      end_of_the_skype_highlighting, 041 383 986 begin_of_the_skype_highlighting            041 383 986      end_of_the_skype_highlighting
Tic.stanjel@komen.si


Mladinski hotel Pliskovica
Pliskovica 11, 6221 Dutovlje
+386 5 7640 250 begin_of_the_skype_highlighting            +386 5 7640 250      end_of_the_skype_highlighting
info@hostelkras.com
www.hostelkras.com

Turistično informacijski center Dutovlje
Bunčetova domačija, 6221 Dutovlje
+386 5 764 15 49 begin_of_the_skype_highlighting            +386 5 764 15 49      end_of_the_skype_highlighting
mailto:tic.dutovlje@siol.net

Turistično informacijski center Temnica
Temnica 10, 5296 Temnica
+386 5 308 00 40 begin_of_the_skype_highlighting            +386 5 308 00 40      end_of_the_skype_highlighting
www.miren-kostanjevica.si

Turistično informacijski center Divača
www.tic-divaca.si

 

Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14
6240 KOZINA
www.hrpelje-kozina.si
obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si
Telefon: (05) 6800 150 begin_of_the_skype_highlighting            (05) 6800 150      end_of_the_skype_highlighting in 6800 160
Faks: (05) 6800 180
 


 

www.kras-carso.com

Internetni medijski pokrovitelji

logo_Med_over_net.gif logo_Bolha2.gif logo_Bambino2.gif logo_DJ_Slovenija.gif logo_Pozitivke_net.gif

Medijski pokrovitelji

logo_Amicus.gif logo_Fini.gif logo_Genion.gif logo_Radio1.gif logo_primorka.jpg logo_Videotop_LZ.gif logo_Videotop_MamaDojencek.gif logo_Videotop_Bravo.gif logo_Druzina.gif logo_AdriaMedia_Lisa.gif logo_AdriaMedia_Lea.gif logo_AdriaMedia_Nova.gif logo_AdriaMedia_Story.gif logo_Nedeljski_Dnevnik.gif logo_Viva.gif logo_Primorske_novice.gif logo_PIL.gif logo_Moj_planet.gif logo_Revija_Zmajcek3.gif logo_Cici_Zabavnik.gif logo_Mini_moj_Planet.gif logo_Ciciban.gif logo_Obcina_Ilirska_Bistrica.gif logo_Primorski_utrip.gif
želimo si
v letu 2021: